E-bøger er ikke noget for danskerne

En ny undersøgelse viser, at fire ud af fem danskere stadig foretrækker den trykte bog frem for e-bogen.

Det er Gallup, som har lavet undersøgelsen for Berlingske. Ifølge undersøgelsen har kun otte pct. af danskerne prøvet at læse en hel bog på iPad, iPhone eller e-bogslæsere som fx Kindle.

81 pct. siger, at de hellere vil læse en krimi eller anden roman som trykt bog. 73 pct. af dem, der foretrækker trykte bøger, vurderer, at oplevelsen er større, når man har en trykt bog i hånden.

Papirromantikere

I interviews til Berlingske kommer en række eksperter med deres bud på, hvorfor danskerne ikke har adopteret e-bogen i samme grad som fx amerikanerne. Når det gælder ny teknologi, er danskerne normalt med helt fremme, men vi er åbenbart papirromantikere, der stadig har fornemmelsen af, at bøger er noget, man skal hive ud af en reol.

Bogen er også et identitetsobjekt for mange. Det handler om at have de rigtige bøger i reolen, der signalerer til andre, at man er belæst og tager sig tid til at læse og forholde sig til bøger.

En lavpraktisk forklaring

Social medie- og strategiekspert Peter Svarre mener dog, at forklaringen på den manglende interesse er mere lavpraktisk. Han udtaler til Berlingske, at resultaterne ikke kommer bag på ham. Ifølge Peter Svarre skyldes det, at e-bogsmarkedet nærmest er ikke-eksisterende i Danmark.

Hvis man vil læse en e-bog på dansk, er det stadig besværligt. Ifølge ham mangler de danske bogforhandlere at tage e-bogen seriøst. Han giver ikke forbrugerne skylden, men butikkerne, da der stadig ikke findes en dansk service, der er lige til at gå til, og som fungerer.

Lang vej endnu

Salget af e-bøger eller manglen på samme taler også sit eget tydelige sprog. Hos Danmarks største forlag, Gyldendal, fortæller administrerende direktør Stig Andersen, at omsætningen af e-bøger hos dem kun er på ca. 1 pct.

Hos Danmarks næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof, er fremtidsudsigterne også en smule konservative. De forventer, at e-bøgerne vil udgøre ni pct. af bogsalget i 2015. De påpeger dog, at det er enormt svært at spå om fremtiden, da udviklingen afhænger af, hvornår Danmark bliver ramt af billige og velfungerende e-book-readers. 


07/11/2012

 

Følg os på LinkedIn


Tilbage til oversigten