Affiliate Marketing

Affiliate marketing er en markedsføringsform, hvor du betaler en række "affiliates" for at generere trafik, leads ellers salg til din hjemmeside. Typisk er en affiliate-aftale sat sådan op, at du kun betaler pr. salg, så du meget præcist kan styre din "return on investment" (ROI).

Den mest brugte form for affiliate marketing er via små hjemmesider, der reklamerer for dit produkt eller din tjeneste. Typisk får disse sider selv trafik via aggressiv søgemaskineoptimering, da det på den måde er muligt at få mange besøgende uden at have andre udgifter end sine egne arbejdstimer.

Derfor tiltrækker affiliate marketing mange amatører, der ser en chance for at tjene lidt ekstra ved siden af deres normale indtægt, selvom der også er mange dygtige folk i branchen, der lever 100% af ting som affiliate og AdSense. En del professionelle affiliate-folk benytter sig også af Google AdWords til at drive trafik til deres side.

En affiliate bliver typisk aflønnet med enten et fast beløb pr. salg eller en procentdel af salget, som vareudbyderen fastsætter alt efter sin profitmargin. I sjældne tilfælde med meget store udbydere kan der også være tale om aflønning i form af varer. Amazon giver for eksempel mulighed for dette gennem deres eget affiliate-program.

Find et affiliate-netværk

Det er dog oftest kun store online virksomheder som Amazon, Hotels.com og Spamfighter, der kører deres helt eget affiliate-program, imens mindre virksomheder ofte vælger at udbyde muligheden gennem et affiliate-netværk, der imod at få en del af kagen sørger for administrationen.    

Hvordan ser en typisk affiliate-side ud?

I USA er der lovkrav om, at en affiliate-side skal oplyse, at de får penge for at generere salg til en anden side, men det er ikke på samme måde nødvendigt i Danmark. Derfor kan du hurtigt overse, at en side rent faktisk tjener penge på affiliate-salg og derfor ikke nødvendigvis er upartisk i sin fremstilling.

For eksempel er det ikke usædvanligt at se prissammenligningssider, der kun sammenligner priser på produkter, de kan tjene mange penge på at generere salg til. Der er en række hårdt konkurrenceprægede brancher inden for affiliate marketing - heriblandt pengelån, bredbånd, telefonabonnementer og A-kasser.  

Mange affiliate-sider er bygget på lettilgængelige blogsystemer som Wordpress og er sat op med et standarddesign, så affiliate-bloggeren nemt og billigt kan opbygge en lang række nichesider, der rammer de produkter han eller hun kan tjene penge på. 

Andre muligheder for affiliate marketing

Det er dog også muligt at lave affiliate marketing fra andet end websider. Specielt i udlandet er affiliate marketing via nyhedsbreve populært, og med udbredelsen af de sociale medier er det også blevet en kanal for markedsføringsformen.

Teknisk er der nemlig ikke de store krav til at udføre affiliate marketing, da det bare kræver, at der bliver sat en lille tekststreng i enden af ens links, så modtagersiden kan registrere, hvilken affiliate, der skabte salget.

Er affiliate marketing noget for din virksomhed?

Affiliate marketing er helt klar mest anvendeligt i forhold til regulære produkter med en regulær pris. Derfor er den svær at udnytte for den grafiske branche og bliver i højere grad en konkurrent om reklamekronerne hos de virksomheder, der køber trykt markedsføring.

Desuden er du ikke selv fuldstændig herre over, hvordan din virksomhed eller produkt bliver omtalt på sider, der lever af affiliate marketing, hvis du benytter det. Derfor sætter det krav til, at du holder øje med indholdet, så der f.eks. ikke bliver lovet for meget i forhold til, hvad du selv kan holde.

Tilbage til oversigten

Modtag nyhedsbrev og gratis guide

Få en gratis guide samt gode idéer og inspiration til brug af medier - både de trykte og elektroniske.